Joke-Afke van der Zee, oncologisch chirurg in het Antonius Ziekenhuis in Sneek, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met borstkanker. Ze legt uit dat binnen haar vakgebied drie categorieën patiënten in aanmerking komen voor hyperbare zuurstoftherapie. Dit zijn patiënten die kampen met chronisch oedeem (vochtophoping) in de borst of arm aan de geopereerde zijde, patiënten die aanhoudende pijn ervaren, of degenen die last hebben van fibrose (hard littekenweefsel) na de ingreep en bestraling. Deze symptomen zijn soms zo ernstig dat ze het dagelijks leven van de patiënten verstoren.
Deze problemen kunnen zich voordoen na een operatie en/of bestraling. Van der Zee benadrukt dat de bestralingsperiode voor borstkanker steeds korter worden, variërend van zes weken tot nu vaak slechts één week. Patiënten die uitgebreide bestraling hebben gehad, hebben een verhoogd risico op blijvende schade, waarvoor hyperbare zuurstoftherapie een oplossing kan zijn.
In de opleiding tot chirurg is er weinig aandacht besteedt aan hyperbare zuurstoftherapie.
Van der Zee: ‘Doordat de tank op het terrein staat van het Antonius Ziekenhuis, ben ik in aanraking gekomen met deze behandeling.
Hoewel er tot nu toe beperkt wetenschappelijk onderzoek is verricht, zijn de resultaten bemoedigend. Van der Zee is enthousiast over de positieve effecten die ze bij patiënten heeft waargenomen en beschouwt Antonius Hypercare als een waardevolle aanvulling op de behandelingsopties voor borstkankerpatiënten.