2 jaar geleden is er bij mij een kankergezwel in mijn  mond gevonden. Hiervoor ben ik geopereerd en ik heb chemo en bestralingen gehad. Inmiddels ben ik al 2 jaar schoon. Waar ik heel dankbaar voor ben. Maar door de operatie en bestralingen heb ik een beperkte mondopening overgehouden. Wat toch wel echt een beperking kan zijn. Een mond met behulp van een terabite die maar28mm open kan. Het bestralingscentrum het RIF vertelde over de hyperbare zuurstoftherapie. Met deze zuurstoftherapie ga je in een tank waar je eerst 14 meter onder druk gaat. Daarna mag je het zuurstofmasker op doen. Je krijgt 20 minuten zuurstof en 5 minuten lucht. dit totaal 4x. Daarna ga je weer van druk af . Dit duurt ongeveer 2 uur. Ik moest 40x in de tank, 2 maanden lang. Ik heb 8 boeken gelezen, waar ik anders nooit tijd voor had. Ik zat met 8 mensen in de tank. Mensen die kanker hebben gehad, mensen voor wondgenezing als gevolg van suikerziekte, long covid patiënten. Vandaag was mijn laatste keer, het was heel intensief maar het heeft mij ook wat opgeleverd. Van 28mm met de terabite kom ik nu op 35mm. Zo ver ben ik nog nooit gekomen. Ik kan weer een Napoleon snoepje eten, wat voorheen nooit lukte omdat ik mijn mond niet ver genoeg open kreeg. Tijdens de sessies moesten er foto’s gemaakt worden voor een nieuwe folder. Ik heb aangeboden om deze voor hun te maken, op deze manier kan ik ook wat vertellen over hypercare zuurstof therapie in Sneek. Want ik wist niet van het bestaan van deze therapie. Misschien door mijn verhaal kan ik iemand anders hier ook mee helpen.

Sjoukje: Bergstrafotografie.  december 2022