Gerard de Groot (73) heeft 23 jaar suikerziekte en kreeg in september 2022 een drukplekje aan een teen. Een verdwaalde zakdoek in zijn schoen had hij niet gevoeld bij het wandelen.
Gerard ging naar zijn huisarts en deze regelde wondzorg en een afspraak bij een vaatchirurg. Dit was nodig want de teen werd zwart. Er was te weinig doorbloeding en Gerard werd gedotterd. De wond werd echter slechter, ook door een allergie voor antibiotica.
Gerard werd met spoed opgeroepen en er werden twee tenen en omliggend weefsel weggehaald. De chirurg besloot nog een keer te dotteren en tot grote vreugde had Gerard ’s avonds een warme voet. Hij werd ontslagen uit het ziekenhuis en verwezen voor hyperbare zuurstoftherapie in Sneek.
Gerard de Groot: “Ik had er nog nooit van gehoord maar na de uitleg besloot ik om zuurstoftherapie aan te gaan.” Hij kreeg een intakegesprek met de arts van de hyperbare kamer, drs. Moradi en twee dagen later had Gerard zijn eerste sessie. “Na negen keer zagen we een verbetering!”
Omdat de andere tenen al aangetast waren, zocht drs. Moradi opnieuw contact met de vaatchirurg. Er werd besloten om de tenen te verwijderen zodat verdere uitbreiding werd voorkomen. Ook kreeg Gerard een huidtransplantatie; huid uit zijn bovenbeen werd in de wond aan zijn voet gelegd.
Daarna ging Gerard verder met de behandeling in de hyperbare kamer en na drie weken was de wond genezen. “Dankzij de tweede dotterprocedure en de behandeling in de hyperbare kamer is verdere amputatie van het onderbeen voorkomen!
Ook het contact met andere patiënten die ik heb ontmoet in de kamer, heeft me goed gedaan. Het heeft me moed en hoop gegeven. De acht weken van reizen en behandelen is zeker de moeite waard geweest”, aldus Gerard.