Tijdens het stofzuigen had Tjeerd Rypkema (56) een parfumflesje omgestoten. Het glas van het flesje brak en hij stapte er per ongeluk in.
‘Aanvankelijk dacht ik dat de hond erin had gestaan vanwege het bloed in de gang. Maar al snel werd duidelijk dat het glas in mijn eigen voet zat al voelde ik geen pijn.’

Bij de huisartsenpost werd het glas verwijderd. Zijn suikerziekte werd helaas niet besproken en Tjeerd ging naar huis. De volgende dag veranderde zijn toestand.
‘Ik had het koud en rilde. Het wondje rood was en mijn voet dik. Antibiotica leverde geen verbetering op en ik werd doorverwezen. Ik koos voor het ziekenhuis in Leeuwarden omdat ik daar voor hartproblemen was behandeld.’

Op de spoedeisende hulp blijkt zijn teen zwart te zijn en de term amputatie valt. De wond wordt schoongemaakt en Tjeerd mag niet lopen.
‘Een paar dagen later kwam ik voor controle bij de vaatchirurg. Hij stelt hyperbare zuurstoftherapie voor bij Antonius Hypercare. Al snel kon ik de tank in en na ongeveer een week was mijn teen weer rood! Ik heb de acht weken van behandelingen afgemaakt en ik voelde me zoveel beter. Mijn hartfunctie verbeterde en zelfs mijn tandvlees werd gezonder.’

Terug aan het werk in de bouw draagt Tjeerd speciale schoenen en scheenbeschermers.
‘De kans dat een wondje gaat ontsteken is zoveel groter als je suikerziekte hebt. Mijn ervaring benadrukt het belang van tijdige medische zorg en bewustzijn van de risico’s van suikerziekte. Ik prijs mij gelukkig dat ik de juiste mensen ontmoette om amputatie te voorkomen.’