Hyperbare zuurstoftherapie kan helpen bij bestralingsschade na prostaatkanker.
Een klein deel van de bestraalde patiënten ontwikkelt zo’n half jaar tot enkele jaren na de behandeling klachten, die het gevolg zijn van bestraling. Wanneer dit gebeurt heeft dit ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven van de patiënt.  In deze blog leggen we uit hoe de klachten ontstaan, wat de symptomen zijn en wat hyperbare zuurstof voor de patiënt kan betekenen.

De verschijnselen.
Doordat de prostaat tussen de blaas en de endeldarm ligt, zijn dit de organen die vaak zijn beschadigd na de bestraling.  De klachten kunnen zich beperken tot de blaas of darm, maar het komt ook voor dat beide organen zijn aangedaan.

Bij schade van de blaas is er sprake van zogenaamde radiatiecystitis. Door de bestraling is een deel van het haarvatennet aangetast of verdwenen, met als gevolg ontsteking en verdikking van blaasslijmvlies, met daarbij vaak bloedende wondjes en zweertjes.

Bij bestralingsschade van de blaas kan dit tot onderstaande symptomen leiden:

o   Bloed en bloedstolsels bij de urine

o   Vaak plassen

o   Sterke aandrang om te plassen

Wanneer de darmen zijn aangedaan is spreekt men van Radiatie proctitis of -enteritis.  Er is dan sprake van vaat- en slijmvliesafwijkingen van de endeldarm met als gevolg een slechte opname van voedingsstoffen vanuit de darmen en een vergrote aangroei van bacteriën.

Bij bestralingsschade van de darmen kunnen onderstaande symptomen ontstaan:

o   Vaker ontlasting

o   Buikkrampen

o   Loze aandrang

o   Bloederige diarree

o   Bindweefsel vorming

o   Vernauwingen van de darm

o   Perforatie

o   En fistelvorming (buisvormige zweer)

Hyperbare zuurstoftherapie kan helpen.
Hyperbaar betekent: “onder verhoogde druk”.  Door het toedienen van zuurstof onder verhoogde druk wordt de werking van de zuurstof anders. Een van de effecten van hyperbare zuurstof is dat het lichaam weer haarvaten aanmaakt.  Daarnaast stoppen bloedingen van de blaas, wordt stug weefsel soepeler en gaan sommige antibiotica beter werken.

Werkt het bij iedereen?
Het effect is per persoon verschillend, dit is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening. Roken heeft invloed, maar ook medicijngebruik kan ervoor zorgen dat de behandeling minder goed aanslaat. Over het algemeen bereiken we bij 60-80% van de behandelde patiënten een goed resultaat.

Hoe de behandeling precies in zijn werk gaat kunt u hier lezen.

Tot slot
De klachten van late bestralingsschade na prostaatkanker zijn meestal goed te behandelen met hyperbare zuurstof. We zien vaak dat aan het eind van de behandeling bloedingen gestopt zijn en dat de patiënt minder last heeft van frequente aandrang.