Wanneer je hoort, dat je voor behandeling in aanmerking komt, sta je te popelen, tot de mededeling, dat je acht weken lang elke dag naar Sneek moet. Dan is het even slikken.

In het weekend mag je thuisblijven om op adem te komen.J

De behandeling in de tank, met 100% zuurstof, duurt in totaal twee uren. Ongeveer 10 tot 15 minuten op druk komen, 4 x 20 minuten met het masker op met 100% zuurstof en tussendoor steeds 5 minuten pauze met drie keer diep doorzuchten.

Met reizen erbij waren vijf uren een behoorlijke hap uit de dag, waardoor deze onderneming zeer vermoeiend was (ook omdat je lichaam nieuwe bloedvaatjes aanmaakt).

De eerste dag in de tank verliep voor mij niet zo geweldig. Ik moest na vijf minuten de tank verlaten via de sluis, omdat de druk op mijn trommelvliezen te groot werd.

De volgende dag stond er een afspraak gepland bij de KNO arts om buisjes te plaatsen. Ik had last van “zeeziekte” door de verdoving, dus kon die dag niet met de 2e sessie mee de tank in. Dat werd dus nog een dagje wachten. Het prettige van de buisjes is dat je niet meer hoeft te “klaren”. (Met je neus dicht snuiten, om de druk aan de andere kant van je trommelvliezen gelijk te krijgen als de druk aan de buitenkant, tot de druk bereikt is van, vergelijkbaar met, 15 meter diepte).

De twee uren in de tank gaan eigenlijk best snel voorbij, omdat de tijd verdeeld word in stukjes. De vijf minuten pauze wordt dan ook gebruikt om even te kletsen en grapjes te maken. Iedereen komt wel een keer aan de beurt om door de heer “de” Groot op de hak genomen te worden. Hij weet precies wat er gelezen en hoort precies wat er besproken word! Dat is dus oppassen geblazen. Op 5 december stond hij als Sint verkleed voor de tank. Hij had handdoeken als mantel, een mop als pruik, een emmer met tapekruis als mijter en een stofzuiger als paard, om even aan te geven hoe het er in de Hypercare aan toe gaat.

Dr. van Hulst, René en de drie zeer lieve dames, Marion, Atje en Ans zijn allemaal zeer begaan met de patiënten.

Er word veel gelachen, waardoor deze intensieve behandeling toch een soort feestje wordt.

Ik zeg; “Het resultaat; voor mij minder pijn, waardoor een betere nachtrust, waardoor een beter leven, wil ik een geweldig resultaat noemen. Het was vermoeiend, maar ik heb deze acht weken lachend doorgebracht en was dus echt de moeite waard”.

M.H. Den Helder.