In de loop van 2002 kreeg ik problemen met mijn mond. Mijn tong en verhemelte werden pijnlijk en de klieren in mijn rechterhals begonnen op te zwellen. Na diverse puncties in mijn tong, in de ziekenhuizen van Den Helder, Alkmaar en tenslotte VU te Amsterdam concludeerde de KNO specialiste daar dat ik kanker in de tongbasis had, met als gevolg een operatie en daarna bestraling.

Een operatie op 4 augustus 2003 volgde, na een korte herstelperiode volgde een bestraling van 6 weken. Alles van binnen en van buiten in hals, kaak en tong was verbrand. Vanwege de verharding van het weefsel in de loop der jaren door de verbranding, ook de onderdelen van mijn spraakvermogen, werd het steeds lastiger om te praten. Logopedie hielp niet, maar gelukkig wees mijn fantastische Oedeemtherapeute me op de mogelijkheid van de zuurstoftank in Sneek. Meteen actie ondernomen bij mijn huisarts die zich onmiddellijk verdiepte in de Hyperbare zuurstoftherapie en nog diezelfde week had hij de papieren voor elkaar zodat mijn vrouw en ik ter kennismaking naar Sneek konden. De kennismaking verliep allerhartelijkst en dat gaf zoveel vertrouwen dat de beslissing de therapie te volgen niet moeilijk was.

Na een zeer korte wachttijd kon ik al terecht. Helaas werkten mijn oren niet mee zodat er buisjes geplaatst moesten worden. Ook dat was geen enkel probleem in Sneek en na zeer korte tijd werden de buisjes geplaatst zodat ik verder kon met de duiksessies. De dames met wie ik in de taxi naar Sneek reed en ook de therapie volgden, constateerden al binnen 2 weken dat het praten me veel beter afging, ook de huid in mijn hals werd soepeler en voelde niet meer als perkament aan. Een knobbel die al vele jaren achter mijn oor zat verdween als sneeuw voor de zon. De littekens veroorzaakt door de operatie werden soepeler en ook kon ik mijn rechterarm, die vanwege de beschadiging van een zenuw tijdens  de operatie, beperkt in zijn beweging was, weer een stuk makkelijker omhoog krijgen.

Kortom, mijn vrouw en ik zijn de kundige en zeer vriendelijke heer en dames van de Stichting zeer dankbaar  en door de geweldige behandeling van de zuurstoftherapie kan ik me weer redelijk verstaanbaar maken, ook kan ik door het soepeler zijn van mijn keel weer wat meer vast voedsel tot mij nemen, kortom voor heel veel kankerpatiënten een geweldige behandeling.

P.v.d. M.