Late bestralingsschade bij ex-borstkankerpatienten

Pijnlijke ribben, een harde en pijnlijke borst, beperking in de beweging van de arm en verminderde nachtrust. Dit zijn voorbeelden van klachten die (ex)borstkankerpatiënten krijgen als ze last hebben van late radiatieschade. Dat hyperbare zuurstof therapie de oplossing kan betekenen voor late radiatieschade, is bij veel patiënten en professionals nog onbekend, terwijl dit een significante verbetering van de kwaliteit van leven kan opleveren.

De klachten ontstaan zo’n zes maanden tot enkele jaren na de bestraling bij de (ex)borstkankerpatiënten Gelukkig krijgt maar zo’n 15%  deze klachten. Maar waar komen deze klachten vandaan en is er een oplossing?

De klachten worden veroorzaakt doordat het omringende weefsel van de tumor ook schade heeft opgelopen van de bestraling. De haarvaten in het bestraalde gebied zijn beschadigd en vaak verdwenen. Met als gevolg dat de doorbloeding miniem is en (operatie)wonden slecht genezen. De verharding van de borst is het gevolg van het inactief zijn van de stamcellen in het behandelde gebied. Hierdoor vormt het lichaam bindweefsel in plaats van de gebruikelijke cellen. De ernst van de klachten verschillen per persoon. De specialist beoordeelt welke interventies er nodig zijn om de klachten draagbaarder te maken.

Onze ervaring is dat wij de klachten goed kunnen behandelen met hyperbare zuurstoftherapie. De zuurstof onder druk heeft -onder andere- als effect dat haarvaten weer groeien. Dit heeft tot gevolg dat het weefsel in de loop van de behandeling soepeler wordt en daarom minder pijnlijk aanvoelt. De therapie heeft bij 60 – 80% van de behandelde patiënten effect. Hoe de therapie in zijn werk gaat leest u hier.

Rondleiding aan verzorgende IG’ers

Vorige week donderdag weer een rondleiding gegeven.  Deze keer aan verzorgende IG’ers van de Friese Poort in Sneek. Wij willen wel vaker rondleidingen geven aan mensen die zo geïnteresseerd zijn. Het was een geslaagde middag. Mocht je ook eens langs willen komen met een groep voor een rondleiding, neem gerust contact met ons op.

Nieuwe contracten 2017.

 

dswstad-holland

 

 

 

Vanaf 1 januari 2017 hebben wij ook een contract met  DSW Zorgverzekeraar en Stad Holland Zorgverzekeraar.

Open dag

De open dag van afgelopen zaterdag 19 maart was een groot succes. Wij hebben vele mensen mogen ontvangen, zowel geïnteresseerden als mensen die baat bij de behandeling kunnen hebben. Er is ook goed gebruik gemaakt van het open spreekuur. Hier konden mensen hun vragen stellen aan een van onze artsen en  kijken of zij voor Hyperbare zuurstoftherapie in aanmerking kunnen komen. Het was al met al een zeer geslaagde dag .